facebook/TumskaNova twitter/TumskaNova

Nowa piekarnia gruzińsko- ormiańska

Pojawienie się pod koniec kwietnia 2019r na deptaku  nowej piekarni gruzińskiej to wyraźny następny sygnał, że mieszkańcy Płocka przewartościowują swoje gusta kulinarne i są otwarci na coraz nowszą, kulturowo obcą  kuchnię.

A dokładniej  to piekarni gruzińsko-ormiańskiej, zlokalizowanej przy ulicy Tumskiej 13 która jest jednym z 50-ciu  takich punktów w Polsce, wchodzących w skład sieci Marukyan.  Interes założyli dwaj panowie Gruzin Zaza Katamdzi, mieszkający w Polsce już 12 lat, drugi zaś to Ormianin Artur Galstyan. Obaj preferują wypieki charakterystyczne dla ich rodzimych kuchni, z krajów położonych na styku dwóch kontynentów: Europy i Azji.

Oferta piekarni jest niezwykle ciekawa. To są dwa rodzaje chleba gruzińskiego, okrągłego tzw puri na bazie mąki pszennej  i ormiański lewasz – prostokątny placek wypiekany tylko z mąki pszennej, wody i soli. Oba w bardzo umiarkowanych cenach. W sprzedaży są także słynne chaczapuri, gruzińskie placki faszerowane  w wersji wytrawnej czyli farsz z szynką, kurczakiem i pieczarkami  oraz croissanty na słodko, szaszłyki a także gruzińskie i ormiańskie przetwory i napoje.

Ciekawostką  w całym procesie powstawania wszystkich wypieków jest  przygotowywanie ich w obecności klientów.  Do pieczenia służy duży okrągły piec chlebowy tondir, którego nie sposób nie dostrzec już od samych drzwi piekarni. Jest on nieco inny niż typowy piec opalany drewnem, w którym Gruzini i Ormianie wypiekają w swoich domach pieczywo i ciasta. Z uwagi na uwarunkowania techniczne i ekologiczne ten na Tumskiej opalany jest elektrycznie.

Ten i inne lokale gastronomiczne, których właściciele postanowili prowadzić swój biznes na płockim deptaku sprawiają, że Tumska już od kilku lat łamie stereotyp postrzegania jej jako centrum bankowe i odzyskuje swój handlowo-gastronomiczny charakter. I o taki trend nam chodzi.

Zapraszamy Państwa  na Tumską.


TumskaNova

TUMSKA NOVA

Na skróty: