facebook/TumskaNova twitter/TumskaNova

Lekkie ciacho

LEKKIE  CIACHO czyli  „CAŁKIEM  INNA  CUKIERNIA” w Płocku przy ul. Sienkiewicza 32

We współczesnym świecie cukrzyca, otyłość czy alergie zaliczane bywają – obok zawałów serca czy udarów - do określanych wspólnym mianem chorób cywilizacyjnych. Szczególnie groźna jest cukrzyca typu II, która u osób chorych powoduje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Osoby świadome zagrożeń, wynikających z wymienionych chorób muszą zatem zwracać uwagę na ilość i jakość węglowodanów (czyli cukrów)  w swojej diecie, mających bezpośrednie przełożenie na poziom cukru we krwi. Nie jest to proste, gdy wokół mnóstwo jest cukierni i piekarni oferujących produkty, których jednym z głównych składników jest nietolerowany przez wielu cukier.

Tę niszę postanowiły wykorzystać dwie młode, przedsiębiorcze płocczanki Karolina Rydzewska-Budnicka i Patrycja Grodzicka, pomysłodawczynie i założycielki jedynej w Płocku cukierni bez cukru LEKKIE  CIACHO, zlokalizowanej przy ul. Sienkiewicza  32. Panie wybrały tą lokalizacje, bo przecież to serce miasta, ścisłe centrum, to tu chodzą turyści, czy mieszkańcy na spacery. Bo tu jest ładnie.

 - Doskonale wiemy jak dużo ludzi boryka się z cukrzycą, alergiami, otyłością,  znamy też takie osoby, które nie jedzą cukru z wyboru. W naszych produktach  nie ma ani grama cukru, nawet w cukiernicy go nie serwujemy. Jesteśmy w tym konsekwentni i wiarygodni, nasze wypieki mogą jeść zarówno cukrzycy, alergicy  czy też osoby, które w walce z otyłością świadomie eliminują cukier ze swojej diety. Jako producenci słodkich wypieków jesteśmy w Płocku jedyni w swoim rodzaju,  dlatego też nazwałyśmy się Całkiem Inną Cukiernią – z uśmiechem uzasadniała wybór profilu swojej działalności Pani Patrycja.

Skąd wziął się pomysł na tak nietypową cukiernię w Płocku?

- Poznałyśmy się z Patrycją jakieś 4 lata temu w autobusie do Warszawy J Dojeżdżałyśmy codziennie rano jednym kursem do pracy.  Ot tak po prostu. Obie lubiłyśmy upichcić coś dobrego, innego i zdrowego. Do tego Patrycja ma cukrzycę typu II i od kilkunastu lat uzależniona jest od insuliny. Nie raz narzekała, że jedząc normalne, ogólnodostępne słodycze później musi zarzyć insulinę, co nie jest przyjemne. W taki sposób narodziły nam się pierwsze koncepcje przepisów a później scenariusz napisało samo życie. Niemalże równocześnie urodziłyśmy dzieci,  w podobnym czasie przestałyśmy dojeżdżać do Warszawy a  po urlopach macierzyńskich nie chciałyśmy  zostawiać naszych malutkich dzieci na tyle godzin bez mamy. Postanowiłyśmy  nie wracać do pracy w Warszawie i otworzyłyśmy w Płocku Lekkie Ciacho, by pracować na siebie i być blisko naszych rodzin – wyjaśnia Pani Karolina.                                                                                                                            Pomysł i idea Lekkiego Ciacha jest bardzo prosta, chcemy aby słodycze były zdrowe, aby nie wpływały niekorzystanie na nasze organizmy. Pragniemy aby dzieci z alergiami niekiedy po raz pierwszy mogły zjeść swój własny urodzinowy tort bez strachu, że będą później miały różnego typu skutki uboczne – dodaje Pani Patrycja.

Czym zatem – oprócz wyeliminowania cukru z produktów – różni się od innych cukierni i piekarni LEKKIE  CIACHO?

 - Oprócz całkowitego wyeliminowania cukru staramy się także, w miarę możliwości wykluczyć z wypieków także gluten, tłuszcz i laktozę. Nasze ciasta, desery to nie są puste kalorie, a naprawdę dobrze zbilansowany posiłek. Wszyscy znani nam dietetycy oraz ci, z którymi współpracujemy na co dzień, są z nas dumni.  W bogatej ofercie Lekkiego Ciacha oprócz ciast i deserów proponujemy tarty, torty, ciastka, batony, praliny, chleby. Oferujemy także gofry wegańskie w wersji z mąką pszenną i na mąkach bezglutenowych (mix mąk robimy sami, nie używamy gotowych mieszanek) do każdego ciacha wyliczona jest kaloryczność – przedsiębiorcze płocczanki z dumą wymieniają swoje produkty.

Niewątpliwie w LEKKIM  CIACHU klienci  znajdą coś dla siebie.  Każdy produkt dopasowany jest do indywidualnych potrzeb, załoga nie zamyka się w sztywnych ramach i tak naprawdę nie ma dla niej rzeczy nie do wykonania. Podobno klienci twierdzą, że Całkiem Inna Cukiernia jest jedyną w mieście, gdzie robione są torty bez niczego.

- Nasi klienci dziękują nam często za te wyjątkowe słodkie wypieki, my im zaś dziękujemy, że są z nami już ponad dwa lata,  przychodzą do nas, kupują nasze wyroby,  dzielnie nas wspierają i nam kibicują- z nie ukrywaną radością i satysfakcją  kontynuują Panie Karolina i Patrycja.

Firma LEKKIE  CIACHO na płockim rynku istnieje już od 2016 roku. Tu też odbywa się cała produkcja zdrowych słodkości, których odbiorcami są liczni klienci w Płocku, Toruniu i Warszawie. Płockie businesswoman  ekspansywnie rozwijają swoją działalność, zdobywając nowe rynku zbytu. W tym roku otworzyły swoją pierwszą prawdziwą kawiarnię na Toruńskiej Starówce.  

Gratulujemy, życzymy dalszego rozwoju i wielu nowych klientów.

 

 

 

TumskaNova

TUMSKA NOVA

Na skróty: