facebook/TumskaNova twitter/TumskaNova

Król ziemniaka na płockiej Starówce

Pieprz młotkowy i sól czyli najważniejsze składniki kucharza Gospody

Przez długi okres była tam kawiarnia...

Teraz w tym miejscu, przy ulicy Stary Rynek 4 w restauracji Gospoda, zjemy pyszne, domowe obiady i nie tylko.

Oficjalne rozpoczęcie działalności miało miejsce kilka miesięcy temu - 28 kwietnia. Od tego dnia Gospoda rozpieszcza podniebienia swoich klientów tradycyjnymi, dobrymi daniami, gdzie głównymi składnikami są pieprz młotkowy i sól. Taki jest właśnie cel tego miejsca – aby przypomnieć wszystkim najlepsze smaki sprzed lat. W wystroju lokal nawiązuje do portu (stoły na beczkach, liny etc.) ponieważ „kiedyś wszystko przypływało do nas Wisłą” – tłumaczy właściciel.

Właściciel Gospody od 30 lat pracuje w branży gastronomicznej. Od zawsze marzył o własnej restauracji, a udało się to spełnić 10 lat temu, w tym roku dołączył kolejny lokal w Płocku. Jako jego lokalizację wybrał Starówkę ponieważ wszystko, co związane jest z bogatą historią regionu, nawiązuje właśnie do centrum i Starego Miasta.

Atutem, szczególnie dla najbardziej głodnych będzie oferta „Jesz ile chcesz”. Od poniedziałku do czwartku w godzinach 11.00 – 15.00 za 35zł możemy skosztować każdej potrawy wystawionej na zasadzie tzw. szwedzkiego stołu – oczywiście w dowolnej ilości. Warunkiem jest jedynie konsumpcja na miejscu czyli w lokalu. W piątki natomiast jest „Dzień Ziemniaka”, czyli prawdziwy raj dla fanów potraw kartoflanych. W ofercie tego dnia są między innymi: przecieraki, baba, pasztet, pizza, placki, sałatki – oczywiście główny składnik każdego tego dania to ziemniak. Obecnie ciężko w innych restauracjach o takie potrawy, gdyż ziemniaki w dawnych czasach kojarzył się z biedotą i mało który restaurator decyduje się na taką kartę. Gospodarz jednak przekonuje, że dobrze wykonana potrawa, odpowiednio doprawiona może być pysznym i jakże wykwintnym daniem. Ponadto mało kto korzysta z właściwości tego regionalnego produktu, ograniczając się głównie do ziemniaków jako dodatków, a nie dania głównego. Ma on na prawdę wiele zastosowań, co na pewno dobrze w Gospodzie zostanie wykorzystane i pokazane. W pozostałe dni i godziny obowiązuje karta, w której znajdziemy typowo polskie pozycje, takie jak: kartacze, schab z kością bez panierki, karkówka, golonka, dania rybne i wiele innych, a na deser na przykład blok czekoladowy. Kucharz zapewnia także, że lubi wyzwania, a z jego restauracji nikt nie może wyjść głodny, w związku z czym, jeżeli ktoś nie znajdzie w karcie potrawy odpowiedniej dla siebie, może zaproponować inną, którą chętnie by skosztował. W takich przypadkach czas oczekiwania może być dłuższy, ale postara się sprostać wymaganiom klientów.  

Nad najwyższą jakością wydawanych posiłków, czuwa sam właściciel, który jest też szefem kuchni. Przede wszystkim stawia na dobre, wartościowe produkty, z których powstają pyszne potrawy. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, przekonał się, że w gotowaniu nie ma miejsca na oszczędności i złe artykuły spożywcze, jeżeli chcemy serwować dobrą kuchnie, składniki muszą być tylko najwyższej jakości. Ponadto wszystko przygotowywane jest na świeżo, w związku z tym czas oczekiwania na zamówienie może wydłużyć się do ok. 20 minut.

Wszystkich wielbicieli kuchni regionalnej, mieszkańców i turystów zapraszamy do Gospody przy ulicy Stary Rynek 4 codziennie w godzinach 10.00 – 23.00.


TumskaNova

TUMSKA NOVA

Na skróty: